Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Διήμερο Εκπαιδευτικών και Πολιτιστικών Εκδηλώσεων

Οι σύλλογοι εκπαιδευτικών των σχολικών μονάδων Μεγίστης , ο Σχολικός Σύμβουλος της 1ης εκπαιδευτικής περιφέρειας Α/θμιας εκπαίδευσης Δωδεκανήσου και ο Σχολικός Σύμβουλος Φυσικών Επίστημων Ν.Δωδεκανήσου διοργανώνουν εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δραστηριόητες με τη συμμετοχή του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και της Προαωγής της Υγείας ''Δίοδος΄΄και  της κινηματογραφικής λέσχης Ρόδου ΄΄Θέασις΄΄.Οι εκδηλώσεις υποστηρίζονται απο τον Δήμο Μεγίστης.

ΤΟ  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ








Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010



Α΄ μέρος



10.30-11.00: Έναρξη- Παρουσίαση Προγράμματος από τους Σχολικούς Συμβούλους-Χαιρετισμοί



Παράλληλα βιωματικά εργαστήρια



Σχολικές αίθουσες

11.00-13.00: Διαφορετικότητα «Όλοι μαζί, όλοι ίσοι». Βιωματικό εργαστήρι στο χώρο του σχολείου που απευθύνεται στις Δ΄,Ε΄ΣΤ΄ τάξεις του δημοτικού. Εμψυχώτρια Μαρία Φτάκα, ψυχολόγος του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και της Προαγωγής της Υγείας «Δίοδος»



Το εργαστήρι πραγματεύεται τη διαφορετικότητα χρησιμοποιώντας υλικό βασισμένο στο παραμύθι του Renι Gouichoux. «Ο πράσινος λύκος» και απευθύνεται σε όλες τις τάξεις του δημοτικού. Μέσα από το βιωματικό παιχνίδι και με τεχνικές που ενθαρρύνουν την ενεργό συμμετοχή, όπως το κουκλοθέατρο, το παιχνίδι ρόλων και τη χρήση οπτικοακουστικού υλικού, τα παιδιά διερευνούν συναισθήματα και στάσεις που προκύπτουν από τη διαφορετικότητα.


11.00-13.00:Συναισθηματική αγωγή και πρόληψη. «Το βαρόμετρο των συναισθημάτων». Βιωματικό εργαστήρι στο χώρο του σχολείου που απευθύνεται σε όλες τις τάξεις του Γυμνασίου και Λυκείου. Εμψυχώτρια Ιωάννα Μαρίνου, Επιστημονική Υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και της Προαγωγής της Υγείας «Δίοδος»


Στόχος είναι η δημιουργία ενός πλαισίου που ενθαρρύνει την αναγνώριση και την έκφραση των συναισθημάτων, αναδεικνύει τη σημασία τους και τονίζει τη μοναδικότητα του κάθε παιδιού. Η συναισθηματική ανάπτυξη σχετίζεται άμεσα με την πρόληψη, εφόσον καθορίζει τη λήψη αποφάσεων και τον τρόπο αντιμετώπισης των δυσκολιών που προκύπτουν στην πορεία προς την ενηλικίωση.



Β΄μέρος



Βιωματικά εργαστήρια



17.00-19.00: Η οικογένεια στη σύγχρονη πραγματικότητα. Βιωματικό εργαστήριο που απευθύνεται σε γονείς, Ιωάννα Μαρίνου, Επιστημονική Υπεύθυνη του Κέντρου.



17.00-19.00:Επαναπροσδιορίζοντας το ρόλο του εκπαιδευτικού. Βιωματικό εργαστήριο που απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς. Φτάκα Μαρία, ψυχολόγος.



19.00-19.30: « Κινηματογράφος και Εκπαίδευση. Ο ρόλος της κινηματογραφικής λέσχης στην απομακρυσμένη τοπική κοινωνία», εισηγητής εκπρόσωπος Κινηματογραφικής Λέσχης Ρόδου «Θέασις».



19.30: Προβολή κινηματογραφικής ταινίας « Ψηλά στον ουρανό ». Παρουσίαση-επιμέλεια κινηματογραφικός μαθητικός όμιλος Καστελόριζου.


 
Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010



Α΄ μέρος 10.00-11.30



Στρογγυλό τραπέζι


«Το ανοικτό σχολείο στην κοινωνία. Σχέση σχολείου-οικογένειας- τοπικής κοινωνίας».

Συμμετέχουν: Ο δήμαρχος Μεγίστης, εκπρόσωποι των Συλλόγων Γονέων , οι Διευθυντές των Σχολείων, Δίοδος, Κινηματογραφική Λέσχη Ρόδου «Θέασις».


Εισηγούνται και συντονίζουν τη συζήτηση οι Σχολικοί Σύμβουλοι.





Β΄ μέρος 11.30-13.30




Βιωματικό εργαστήριο


Εκπαιδευτικός-γονιός.. «εκπαιδευτές ζωής». Κοινό βιωματικό εργαστήρι για εκπαιδευτικούς και γονείς. Εμψυχώτριες Μαρίνου Ιωάννα, Επιστημονική Υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και της Προαγωγής της Υγείας «Δίοδος», Φτάκα Μαρία, Ψυχολόγος.
(Συμμετέχουν οι εκπαιδευτικοί και γονείς που συμμετείχαν στα απογευματινά εργαστήρια της Παρασκευής)



Προβολή Ταινίας: Το φως που σβήνει



Βασίλης Ντούρος